Ransomware

 

 

Ransomware is een groeiende bedreiging voor bedrijven en particulieren die zich misschien niet bewust zijn van de gevaren die op hun computers schuilen. Ransomware is kwaadaardige software die bestanden versleutelt om ze onleesbaar te maken voor iedereen die geen toegang heeft tot de versleutelde gegevens. Bedrijven en personen die het slachtoffer worden van ransomware verliezen meestal geld, tijd en vertrouwen van hun gemeenschap. Ransomware kent twee soorten: Crypto-Ransomware en File-Ransomware. Crypto-Ransomware versleutelt bestanden op een geïnfecteerd apparaat via een techniek genaamd crytografie die een geheime sleutel of wachtwoord gebruikt voor de versleuteling. Enkele veel voorkomende voorbeelden van Crypto-Ransom lees meer… Als u dit artikel leest, is de kans groot dat u een geval van Ransomware bent tegengekomen. Ransomware is een groeiend probleem en kan ernstige gevolgen hebben. Dit artikel wil u enig inzicht geven in wat ransomware is en hoe het uw zakelijke of persoonlijke leven kan beïnvloeden, alsmede hoe u kunt voorkomen dat u in de eerste plaats slachtoffer wordt.

Crypto-Ransomware

Crypto-Ransomware versleutelt gegevens met een privésleutel of wachtwoord dat de sleutel bevat om de gegevens te ontsleutelen. De privésleutel of het wachtwoord is meestal in handen van een hacker. De hacker dreigt deze sleutel openbaar te maken tenzij het slachtoffer losgeld betaalt, meestal via een betalingsplatform dat gebruik maakt van bitcoin. Zodra het losgeld is betaald, zal de hacker de versleutelde gegevens ontsleutelen met zijn eigen privésleutel of wachtwoord.

Crypto-Ransomware is een van de populairdere soorten Ransomware. Dit komt omdat het een privésleutel of wachtwoord gebruikt om gegevens te versleutelen. Omdat het in handen is van een derde partij zoals een hacker, is het meestal moeilijk te bepalen wie toegang heeft tot de privésleutel of het wachtwoord. Dit maakt Crypto-Ransomware tot een ernstige bedreiging voor zowel bedrijven als particulieren.

File-Ransomware

File-Ransomware versleutelt een bepaalde set gegevens, meestal de hele schijf. Dit gebeurt meestal door de versleutelde gegevens over de bestaande gegevens op de schijf te schrijven. Dit maakt het heel moeilijk voor iedereen die toegang heeft tot de schijf om zijn gegevens te herstellen. De enige manier om hun gegevens terug te krijgen is het betalen van losgeld.

File-Ransomware is een relatief nieuwe categorie Ransomware. Het versleutelt gegevens op de harde schijf, waardoor het voor iedereen die toegang heeft tot de computer heel moeilijk wordt om hun gegevens terug te krijgen. De enige manier om de gegevens terug te krijgen is het betalen van losgeld.

Hoe werkt Ransomware?

Ransomware is een opkomende bedreiging voor een toenemend aantal computers. Het infecteert een apparaat meestal wanneer een gebruiker een e-mailbericht opent met schadelijke software, zoals een schadelijke bijlage of link. Zodra het apparaat is geïnfecteerd, wordt een stuk ransomware geactiveerd. Deze begint dan bestanden, meestal op de harde schijf van het apparaat, te versleutelen met een privésleutel of wachtwoord. Deze privésleutel of dit wachtwoord is meestal in handen van een hacker die dan dreigt deze sleutel openbaar te maken tenzij het slachtoffer losgeld betaalt, meestal via een betalingsplatform dat gebruik maakt van bitcoin.

Een privésleutel of wachtwoord wordt gebruikt om gegevens te versleutelen. Dit maakt het zeer moeilijk om gegevens te herstellen, zelfs voor de eigenaar van het apparaat die mogelijk toegang heeft tot de gegevens. De enige manier om hun gegevens terug te krijgen is door het losgeld te betalen.

Conclusie

Ransomware is een groeiende bedreiging voor bedrijven en particulieren. Het komt steeds vaker voor dat cybercriminelen dreigen persoonlijke informatie openbaar te maken, zoals gebruikersnamen, wachtwoorden of bankrekeninggegevens, tenzij er onmiddellijk losgeld wordt betaald. Bedrijven en particulieren moeten zich bewust zijn van het potentiële risico van ransomware en een aantal basismaatregelen nemen om zich te beschermen. Eerst en vooral moeten gebruikers op hun hoede zijn voor e-mails met bijlagen of links die ze niet herkennen. Ze moeten ook hun apparaten bijwerken en onderhouden met de nieuwste software en firmware. Ten slotte moeten bedrijven en particulieren hun gegevens proactief beschermen. Dit kan inhouden dat zij een beleid voor gegevensbescherming invoeren en apparaten versleutelen op computers en smartphones.